Negyedikként kikerült a román zászló is Tőkés irodájára

Lyukas román zászlót tűzött ki szombat este nagyváradi irodája homlokzatára Tőkés László a már ott lévő székely, magyar és európai zászlók mellé.
Hirdetés

Bár előzőleg Claudiu Pop Bihar megyei prefektus azt kérte Tőkés Lászlótól, hogy a hivatalos – nem lyukas – román zászlót tűzze ki, az európai parlamenti képviselő ennek nem tett eleget. Szombat este az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett nagyváradi évfordulós megemlékezés előtt nagy sajtóérdeklődés mellett függesztette ki a ’89-es forradalom szimbólumaként számon tartott lyukas román lobogót irodája épületének homlokzatára.

Tőkés nyilatkozik

Ezt megelőzően Tőkés elmondta: a székely zászló Székelyföld autonómiája és a Székelyfölddel való szolidaritást jelképezi, az európai zászló az európai népek közötti egységet, szolidaritást és harmóniát, míg a magyar lyukas zászló az 1956-os magyar szabadságharcot szimbolizálja. „A temesvári népfelkelés 25. évfordulója alkalmából tűzzük ki a teljesség kedvéért a román lyukas zászlót a Ceauşescu-diktatúra bukását eredményező  romániai szabadságharc hőseinek emlékére, a román szabadság szimbólumaként” – fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva Tőkés kijelentette: addig maradnak kinn a zászlók, amíg a hatóságok hagyják.

Szilágyi Zsolt, Tőkés brüsszeli irodavezetője arról szólt, hogy 1989-ben a lyukas román zászló a szabadságot és a szolidaritást jelképezte, mely értékek nemzetiségtől függetlenül fogták össze az embereket. Huszonöt évvel a rendszerváltozás után sokszor érezhetjük a forradalom értékeinek hiányát, holott ezek még mindig érvényesek – tette hozzá Szilágyi.

Hirdetés

A zászló kitűzése után a mintegy ötven résztvevő elénekelte a 90. zsoltárt, majd a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében egy kerekasztal-megbeszélés kezdődött Temesvár „szabadító karácsonyáról”. Megtekinthető volt a Temesvárról Európába című kiállítás, ugyanakkor bemutatták Székelyhidi Ágoston Végítélet című darabját Meleg Vilmos rendezésében.

A rendezvényen petíciót fogadtak el, mely által csatlakoztak a székelyföldi tüntetésekhez, és a székelyek által Románia kormánya elé benyújtott beadványhoz. 

A szerző felvételei

Hirdetés