Újranyílik a legendás kolozsvári Művész mozi

Stílszerűen Janovics Jenő-filmmel harangozzák be, hogy ismét kinyit az ország egyik legrégebbi filmszínháza.
Hirdetés

Többéves találgatás után most már bizonyos: kinyit és továbbra is moziként üzemel Kolozsvár legendás filmszínháza, a Művész (Arta) mozi. A nagy eseményt számos előrendezvénnyel harangozzák be a kincses város egyik első mozijának újranyitásán munkálkodó civilek, az első vetítést szeptember 14-én tartják.

Ezen stílszerűen Janovics Jenő Világrém című némafilmjét láthatják a mozgókép szerelmesei, az 1920-ban készült alkotáshoz az ismert kolozsvári lemezlovas, Danaga biztosítja a zenei aláfestést. A vetítést a Colectiva Gazzette Tordai úti székhelyén (Calea Turzii,18. szám) tartják 20.30 órától.

Az esemény a reARTA: visszatérünk a művészettel a városba! (reARTA: revenim cu Arta în oraș!) mottó alatt fut, és egy rendezvénysorozat első állomása, mellyel a jelenleg felújítás alatt álló mozi újranyitására akarják felhívni a figyelmet. Ennek nem titkolt célja, hogy az üzemeltetők a kolozsvári filmbarátokkal közösen találják ki a Művész mozi jövőbeli szerepét, arculatát.

A legendás kolozsvári mozi az ország egyik első filmszínháza is egyben, 1913-ban nyílt meg jelenlegi székhelyén, az Egyetem (Universității) utcai Sebestyén-palotában és folyamatosan, az 1948-as államosítás után is moziként működött. 2011-ben zárt be, miután az egykori tulajdonos, Sebestyén Dávid örökösei – Sebestyén András és Mónika – egy évvel előtte visszakapták az épületet. Azóta többnyire csak a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idején nyitott ki.

Jelenlegi tulajdonosai többször hangsúlyozták, hogy a földszinti termet a jövőben is moziként hasznosítanák, ehhez egyesületet is létrehoztak és a helyi közösség segítségét, támogatását kérték. Ahhoz, hogy a Művész mozi továbbra is Kolozsvár kultikus helye maradjon honlapjukon és a mostanihoz hasonló rendezvényeken várják az ötleteket.

Hirdetés