Csárdást ropnak a váradiak a magyar kultúra napjain

Immár második alkalommal, de idén magyarul is beharangozták az ünnepi eseményt.
Hirdetés

Rendhagyó, kétnyelvű – román és magyar – sajtótájékoztatón jelentették be ugyanis kedden a nagyváradi önkormányzatnak a képviselői, hogy idén is megszervezik a Magyar Kulturális Napokat. A rendezvény része annak a tavaly kitalált sorozatnak, melynek keretében a váradi kisebbségeket ünneplik egy-egy hétvége erejéig.

A szlovák és zsidó közösség napjai után így hétvégén, szeptember 15-16-án a magyar közösségé lesz a főszerep, a kétnapos rendezvénysorozatot 150 ezer lejből szervezik meg a várban. Mihai Jurcă, a Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője szerint az esemény célja bemutatni a magyar közösségek értékeit, hagyományait.

Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadója a sajtótájékoztatón magyar nyelven ismertette a programot. Szerinte a magyar kultúra és hagyományok bemutatása mellett a minőségi szórakoztatásra is törekszenek. Így idén a tavalyinál színvonalas műsorral próbálják a várba csalogatni a váradiakat, nemzetiségtől függetlenül.

Délelőttönként érmelléki gazdák kóstoltatják hagyományos termékeiket a látogatókkal, illetve népi mesterek tartanak gyerekfoglalkozásokat. Kora délután is a gyerekeké a főszerep, szombaton Süsü, a sárkány kalandjait ismerhetik meg a budapesti Fogi gyerekszínház előadásában, míg vasárnap az Alma együttes szórakoztatja őket.

A délutáni programmal már a felnőtteket célozzák meg, szombaton a Kolozsvári Operettissimo és Hobó koncertezik, míg vasárnap a Maros Művészegyüttes fellépése után a Rackajam, illetve a Hooligans együttes lép színpadra. A részletes program ITT látható.

Hirdetés

A nagyváradi önkormányzat úgy tűnik, tudatosan törekszik a kétnyelvű kommunikációra, miután pár hete a Google-fordító segítségével népszerűsítette magyarul a budapesti 100 Tagú Cigányzenekar koncertjét. A botrányt kavart eset után javítottak hozzáállásukon, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) múlt hétvégi nagyváradi kiadása például teljes egészében kétnyelvű volt.

Hirdetés