Székelyföldi válasz a centenáriumra: ezreket várnak a sepsiszentgyörgyi főtérre

Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Hirdetés

Az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és kaliberű rendezvényre készül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A Székelyföld autonómiáját zászlajára tűző szervezet ezúttal a román egyesülés centenáriumának jegyében szervezi meg nagygyűlését vasárnap 13 órától, Sepsiszentgyörgy főterén. Ezzel arra emlékezik, hogy száz éve kezdte el működését. A nagyszabásúnak szánt eseményre minden székelyföldi – és nem csak – településről várnak küldötteket, több helységből is buszokat indítanak.

 

Az SZNT minden olyan személyt vár, akit érdekel a székelyföldi és erdélyi magyar közösség sorsa, írták korábbi felhívásukban. A gyűlésen olyan ügyekben is állást foglalnak, mint a református egyháztól visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a bekebelezett Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vagy a szintén vásárhelyi római katolikus gimnázium ügye.

A sepsiszentgyörgyi gyűléssel elsősorban Bukarestnek, de a Nyugatnak is üzenne az SZNT: annak ellenére nem mond le Székelyföld autonómiájáról, hogy a parlament visszadobta az erre kidolgozott törvényjavaslatukat. A szenátus májusban utasította el végső házként a Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot Székelyföld területi autonómiájáról. Nem sokkal ezután az SZNT bejelentette: negyedszer is benyújtják az iratcsomót.

Hirdetés

Az SZNT eddigi legnagyobb akciója kétségkívül a 2013. október 27-én tartott Székelyek Nagy Menetelése volt, amikor Gábor Áron szülőfaluja, Bereck, és hősi halálának helyszíne, Kökös között mintegy 55 kilométeres több mint 120 ezer ember alkotott élő láncot. Így hívták fel a közvélemény figyelmét arra, hogy kiállnak a történelmi Székelyföld önrendelkezési jogáért, egységéért, és elutasítják az ettől eltérő közigazgatási átszervezést. Székely Nagygyűlést korábban 2006-ban tartottak Székelyudvarhelyen, majd 2009-ben Csíkszeredában, illetve Székelyudvarhelyen.

 

Hirdetés