Korrupciós botrány illata lebeg az RMDSZ körül?

Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) asztalán van egy dosszié. Az vádirat tárgya: befolyással való üzérkedés. Az érintettek: Petre Badea, az Aedificia Carpați építkezési vállalat tulajdonosa, illetve Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. A DNA ügyészei szerint Verestóy Attila 2010 és 2012 között arra használta fel befolyását, hogy a Kelemen Hunor által akkoriban vezetett művelődési minisztérium csatornáin keresztül fizessék ki az Aedificia Carpați vállalat által kivitelezett munkálatokat: a bukaresti Nemzeti Könyvtár, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Gyűjtemények Múzeuma felújításának ellenértékét. Ennek fejében Verestóy Attila kenőpénzt fogadott el Petre Badeától. A pénz amúgy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól igényelt kölcsönből származott. Kelemen Hunor tanúként szerepel az ügyben.

A vádiratban az áll, hogy Petre Badea vádlott, az Aedificia Carpați S.A. képviselője 2010 és 2012 között 6 999 067 lejt (1 275 000 euró) adott Verestóy Attila RMDSZ-es szenátornak. Hogy miért? Hát azért, mert Verestóy az RMDSZ erős embere volt, továbbá Kelemen Hunor annak idején éppen a művelődési minisztérium élén állt, így Verestóy Attila befolyásolni tudta a cég által elvégzett munkálatok kifizetését, a művelődési minisztériummal kötött szerződések alapján.

Az ügyészek szerint Verestóy Attila kilenc százalékos részesedést kért szolgálataiért cserébe, a minisztérium és a vállalat között létrejött szerződések értékéből, a tárgyalásokat követően azonban beérte hat százalékkal. A kenőpénzt egy ügyvédi irooda és az építkezési vállalat között létrejött fiktív tanácsadási szerződés alapján fizették ki. Az összegek végül készpénz formájában jutottak el Verestóy Attilához.

Az ügyészek azt is állítják, hogy Petre Badea csak addig fizetett a Verestóy Attilát képviselő ügyvédi irodának, amíg Kelemen Hunor volt a művelődési miniszter. 2012 májusától, amikor az első Ponta-kormány lépett az Ungureanu-kormány helyébe és Kelemen Hunor felállt a miniszteri bársonyszékből, Badea felére csökkentette a befizetéseket, 2012 decemberétől pedig már nem volt hajlandó fizetni, ugyanis a parlamenti választások után hivatalba lépett a második Ponta-kormány, az RMDSZ pedig ellenzékben maradt.

Hirdetés