sínen vagyunk
papmeli
2018. december 5. szerda, 11:35
Újraindul a vasúti közlekedés Kolozsvár és az osztrák főváros között. Mint a régi, monarchiabeli időkben.

Ha rég nem ült vonatra, most elgondolkodhat rajta: vasárnap indul útra az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) Kolozsvárt Béccsel összekötő járata. A Román Vasúttársaság (CFR) közleménye szerint az új vasúti menetrend bevezetésével rajtoló szerelvény tíz-tizenegy óra alatt teszi meg a monarchiakorabeli távot, csekély 30 euróért.

Gyakorlatilag alig két órával több idő alatt repít el az osztrák fővárosba, mint amennyi idő eljutottunk eddig a magyarba. És

kevesebb idő alatt érünk el Bécsbe, mint Bukarestbe.

A Transilvania névre keresztelt szerelvény elindítását október végén jelentették be, ez reggel 7.35 órakor robog ki a kolozsvári vasútállomásról, Nagyvárad és Budapest érintésével helyi idő szerint 17.21 órakor fut be a bécsi pályaudvarra. Az osztrák fővárosból szintén délelőtt, 10.42 órakor indul vissza az ÖBB szerelvénye, és este, 22.25 órakor érkezik meg a kincses városba. Egy út 30 euróba, pontosabban 29 euróba kerül. A járatot a három – román, magyar és osztrák – vasúttársaság közösen működteti.

Az új vasúti menetrend újabb jó híreket is tartogat a Magyarországra tartók számára: vasárnaptól újraindul a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) Brassó–Budapest járata, a Hargita intercity. Ez továbbra is Brassó–Déda–Dés–Kolozsvár–Nagyvárad–Budapest útvonalon közlekedik majd.

Félig-meddig a marosvásárhelyi utasok problémája is rendeződik,

ünnepi időszakban, vakációban közvetlen kocsik viszik az utasokat Marosvásárhelyre, hozzák Kolozsvárra. Az év többi részében ellenben más vonattal kell megoldaniuk a két város közötti utazást. (Az, hogy a Hargita milyen időszakban hogyan közlekedik, ITT olvasható.)

Nem csak Erdélyt, Bukarestet is összekötik Budapesttel: új közvetlen járatot indítanak a két főváros között, mely Craiova, Temesvár és Arad érintésével Kürtősnél lépi át a határt. A valószínűleg nem véletlenül Traianus névre keresztelt szerelvény 11-12 óra alatt teszi meg a Bukarest-Budapest távot. Nagyjából ugyanannyi idő alatt, mintha a fővárosból Kolozsvárra vagy ne adj isten Szatmárnémetibe vonatoznánk.

Az új vasúti menetrend december 9-én lép életbe és 2019. december 14-éig érvényes. További részletek ITT.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://www.foter.ro/trackback/29142
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.
Bő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
Nem, kedves Olvasónk, ez nem vicc. De. Vagyis hát nem.
Még idén felavatják az új utasfelvételi részleget, de már készülnek az új terminál tervei is.
Az nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.
Párhuzamos valóságokat szül a kisebbségi jogok kérdése Erdélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy csak papíron léteznek.
A klasszikus dió-alma-mogyoró már a múlté, manapság sokkal rafináltabb meglepetések terhelik a Mikulás zsákját és a szülők pénztárcáját.