Képek: Manases Sándor
Birkanyírás Háromszéken
Szerző: Boros Miklós
2018. december 6. csütörtök, 09:19
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.

Először játszott az immár FCSB névre hallgató Steaua focicsapata tétmérkőzést Sepsiszentgyörgyön, és történelmi verésbe szaladt bele: a bukaresti topklub ellen eddig gólt sem szerző székelyföldi gárda egy négyest vágott Gigi Becali csapatának. Pedig a főjuhász hetek óta égre-földre esküdözik, hogy a magyarok és Orbán Viktor nem győzhetik őt le a Centenárium szent ünnepén – mintha már el is felejtette volna, hogy májusban a másik „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

A derék székelyek mintha nem hitték volna el, hogy kedvenceik elkaphatják a rekordbajnokot. Hogy a fagypont körüli hőmérséklet vagy a Mikulás tartotta őket távol a stadiontól, aligha derül ki, de a telt ház nem jött össze a szentgyörgyi stadionban. Igaz, a FCSB-t is alig harmincan biztatták, a megszokott magyarellenes rigmusokkal.

Becali dühe viszont nem ragadt át játékosaira, akik inkább baletteztek, mint fociztak a vizes-fagyos pályán. Az egyensúly megőrzése ugyan sokszor a hazai játékosoknak is gondot okozott, de amikor sikerült lendületet venniük, szétfutották a bukaresti védelmet.

Gabriel Vasvari ritka szokatlan mesterhármast hozott össze: gólt lőtt, gólpasszt adott, majd 11-est harcolt ki – ez volt a szezon során az első Sepsi javára befújt büntető. A FCSB pedig ugyan feljött 3-2-re, de Joseph Mensah húsz másodperccel a beállása után, első labdaérintésből beverte a negyediket.

Ki rúgott még négyet a Steauának? – büszkélkedtek a meccs után a székely szurkolók. Miután egy hónappal ezelőtt a Dinamo is elbukott a Román Kupában az FK csíkszereda otthonában, a bukaresti csapatok a jövőben aligha játszanak szívesen a Székelyföldön. Pedig a dolgok jelenlegi állása szerint a FCSB-re tavasszal a Liga 1 rájátszásában is vár egy újabb szentgyörgyi kiszállás. 

Liga 1, 18. forduló: Sepsi OSK–FCSB 4-2 (Balasa 32. - öngól, Ștefan 36., Tandia 53. – 11-esből, Mensah 93. illetve Coman 61., Rusescu 88.)  

Az élmezőny: 1. CFR 39 pont, 2. FCSB 34, 3. Viitorul 33, 4. Craiova 29, 5. Sepsi 27, 6. Gaz Metan 27.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://www.foter.ro/trackback/29152
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.
Bő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
Nem, kedves Olvasónk, ez nem vicc. De. Vagyis hát nem.
Még idén felavatják az új utasfelvételi részleget, de már készülnek az új terminál tervei is.
Az nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.
Párhuzamos valóságokat szül a kisebbségi jogok kérdése Erdélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy csak papíron léteznek.
A klasszikus dió-alma-mogyoró már a múlté, manapság sokkal rafináltabb meglepetések terhelik a Mikulás zsákját és a szülők pénztárcáját.