A disznó a románok egyik képviselője – mondja egy román képviselő

És nem, nem pejoratív értelemben. Sőt.
Hirdetés
A sertés a románok egyik képviselője, jelképe – mondja a román parlament egyik ellenzéki képviselője. Mielőtt még mindenféle nacionalista indíttatású reakciókra vetemednének a kedves olvasók, rögtön jelezném: nem politikai megnyilatkozásról, nem önkritikus kijelentésről van szó, hanem az illető teljesen komolyan, mintegy szeretetteljesen tette az ominózus kijelentést.
 
Arról van ugyanis szó, hogy román képviselők egy csoportja javaslatot tett arra, hogy hozzák létre a román gasztronómia és bor napját. Ennek időpontját október első vasárnapjára tűznék ki, mert ez kedvező dátum arra, hogy minden vonatkozó eledelt nyugodtan, az ételek megromlásának veszélyét elkerülve el lehessen készíteni.
 
A kijelentés amúgy Cornel Olratól, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjétől származik.
 
„A disznó bennünket jelképez. A franciáknak is van, de nem úgy nevelik, ahogy mi, gazzal, csalánnal…” – vázolta föl sommásan (és a jelek szerint némileg a téma ismeretének hiányában) az ellentétet sommás párhuzamot a két nép gasztronómiai hagyományi között a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.
 
A lelkes honatya a paraszttálak nagy rajongója, legalábbis azt javasolta, hogy a majdan létre hozandó jeles gasztronómiai napon olyan tálakat tegyenek a külföldi vendégek elé, amelyeken szalonna, sajt és hagyma virít – vagyis minden, ami „román”.
 
Remus Borza független képviselő is csakis a román konyhára esküszik, bár – és itt egy kicsit azért dicsekedett is – világ körüli utazásai során evett kutyát, kígyót, kengurut, krokodilt és sült csótányt is, de azért mindig alig várta, hogy hazatérjen, és belevethesse magát egy nagy adag töltött káposztába vagy pacallevesbe.
A honatyák a töltött káposztát és a miccset – azaz a csevapcsicsa itteni megfelelőjét – emelték ki a román gasztronómia csúcstermékeként, bár azért tisztában vannak azzal, hogy egyik sem kizárólagos román találmány.
 
De hát mindegy is, hiszen a lényeg az, hogy valamivel jól el lehessen adni az országot a külföldieknek. 

Hirdetés